eDarling i korthet

  • Personlighetstest på ca 280 frågor som ingår i en registrering
  • Dyra betalmedlemskap, har dock ofta kampanjer och erbjudanden
  • Kostnadsfri registrering

Vad är eDarling

eDarling är en internationell dejtingsida baserad i Tyskland. Sidan finns i många länder världen över och har funnits i Sverige sedan våren 2010. Tack vare all marknadsföring och reklam har den blivit enormt stor och populär. De flesta av oss har nog sett en eDarling reklam eller annons någon gång. Med sina 13 miljoner medlemmar är eDarling en av de största dejtingsajterna i världen.

eDarling, till skillnad från de flesta andra dejtingsidor, har ingen sökfunktion där du själv kan söka efter singlar. De använder sig istället av ett långt personlighetstest, som ska vara framtaget med hjälp av psykologer och relationsforskare. Med hjälp av testet försöker de att matcha dig med andra likasinnade singlar på sidan. Denna metod kallar de för ”IdealPartner-metoden”. När du har tagit testet kan du se en lista över andra medlemmar som borde kunna passa dig.

Precis som hos de andra dejtingsajterna måste du ha fyllt 18 år för att kunna registrera dig och skapa en profil hos eDarling. De flesta av medlemmarna är över 25 år. Genomsnittsåldern hos eDarling ligger runt cirka 38–41 år, så du kan räkna med att träffa fler personer i just den åldersgruppen. Könsfördelningen bland medlemmarna är oftast riktigt jämn och ligger på cirka 50% män och 50% kvinnor.

Sajtens design

Designmässigt är eDarling en ganska tråkig dejtingsida. Själva startsidan är lite mer spännande, då den har en hel del bilder och inte allt för mycket text. Dock känns resten av sidan ganska stel och trist. Man märker att de försöker vara professionella i allt de gör, men ibland kan det ta över lite väl mycket.

Sidan har allt för många väggar med text, vilket gör att man tröttnar snabbt. Om man inte tänker för mycket på själva designen, är eDarling en skapligt lättanvänd sida med smidiga funktioner. Testet är lätt att fylla i, då de flesta frågorna redan har färdigskrivna svar att välja bland.

För dig som bor i en av landets större städer, finns det specifika sidor för just dem. Stockholm, Göteborg, Uppsala, Gävle, Jönköping, Luleå, Norrköping och Helsingborg är ett par exempel. Du kan klicka på din stad för att få tips på vad just din stad har att erbjuda. Det är en trevlig liten extrafunktion som eDarling erbjuder sina medlemmar, men som även andra kan ta del av. Det kan vara bra att samla på sig så många tips som möjligt, så att du alltid har en plan inför din dejt.

eDarling-appen

eDarling finns även att hämta som app till din mobil eller din surfplatta. Du kan hitta den hos antingen AppStore eller hos Google Play. För att kunna använda appen, måste du först ha registrerat dig hos eDarling. För att få någon användning av appen bör du först ha ett premiummedlemskap eller köpa ett MobilPass. Mobilpasset är ett abonnemang som fungerar som ett premiummedlemskap på hemsidan. Du kan betala ditt MobilPass genom bland annat PayPal eller ditt iTunes-konto. Appen är bra för dig som ofta är på språng, annars erbjuder den inte speciellt mycket mer än själva hemsidan.

Matchmaking hos eDarling

Som tidigare nämnts så använder sig eDarling av sin egna matchningsmetod, den så kallade IdealPartner-metoden. Med hjälp av personlighetstestet, som alla medlemmar måste skriva när de registrerar sig, sorterar sajten bort de profiler som inte passar dig och visar dig endast de profiler som verkligen passar in på din egen. Testet sorterar din profil efter bland annat hur öppen du är, hur vänlig du är, om du är extrovert eller introvert, och så vidare.

Metoden verkar fungera ganska bra, så länge man fyller i sitt test väl. Ibland kan man bli matchad med rökare, trots att man har fyllt i att man helst inte vill dejta någon som röker. Då måste man fylla i att detta är av största vikt. Men oftast får du riktigt bra matchningar. Kom ihåg att du som gratismedlem inte kan se bilder eller kontakta någon, så om du verkligen är intresserad av en profil måste du vara villig att betala för en prenumeration.

Prenumerationer och priser

eDarling erbjuder två olika betaltjänster, nämligen Premium och PremiumPlus. Med Premium får du tillgång till fler funktioner än med ett gratis medlemskap. Du kan skicka och ta emot meddelanden, kan skicka ”leenden”, se andra medlemmars bilder och se vilka som har besökt din profilsida. Med tilläggsfunktionen PremiumPlus kan du även bli en ”Verifierad Medlem”. Du får även tillgång till funktionen ”Lyckträff”, som kan ge dig fler partnerförslag per dag. Du kan även se när dina meddelanden har tagits emot och blivit öppnade.

Jämfört med många andra dejtingsidor har eDarling ganska höga priser på sina prenumerationer. Om du prenumererar i 3 månader betalar du 599kr i månaden. Prenumererar du i 6 månader kostar det 499kr i månaden. Om du väljer att prenumerera i 12 månader kostar det 299kr i månaden. Dessa priser gäller för Premium och inte PremiumPlus, som är ett tillägg. eDarling brukar dock kunna erbjuda sitt Premiummedlemskap till rabatterade priser genom olika kampanjer. Ofta behöver du ha varit registrerad som medlem ett tag för att kunna ta del av de olika erbjudandena.

Gratis medlemskap

Hos eDarling kan du registrera dig och skapa en egen profil gratis. När du har skapat din profil behöver du göra personlighetstestet. Testet består av en mängd olika frågor och tar cirka 20 till 30 minuter att göra. Om du inte skulle ha tid att genomföra hela testet på en gång, kan du bara avbryta testet och fortsätta med det senare. Det du har svarat på sparas på din profil, så du behöver inte oroa dig för att behöva skriva om allt igen.

När du är färdig med ditt test, visas listan med medlemmar som passar in på dig och det du har svarat. Nu kan du klicka på de olika partnerförslagen och läsa deras profiler. Som gratismedlem kan man tyvärr inte se några bilder. Du kan heller inte kontakta någon direkt. Det kan bara betalande medlemmar göra. Det är en av de större nackdelarna med eDarling.

Uppsägning av medlemskap

Om du har ett gratis medlemskap hos eDarling kan du när som helst gå in och radera din profil.

Om du vill säga upp ett betalt medlemskap måste du göra det senast 7 dagar innan medlemstiden löper ut. Om du gör det senare kommer din prenumeration att förnyas automatiskt, och du måste betala för en ny period.

Service och säkerhet

En av de största fördelarna med att använda eDarling är deras kundservice. De lägger ner mycket tid på att få bort oseriösa användare från sajten, och försöker ständigt att förhindra bedrägerier och annat tråkigt som ofta förekommer på många andra sajter. Deras matchmakingsystem och deras ID-verifikation gör det svårare för bedragare att nå fram till andra profiler.

Om du behöver komma i kontakt med deras kundservice, kan du antingen använda dig av deras kontaktformulär, faxa dem eller skicka brev till Kundtjänst Sveriges adress. Tyvärr finns det inget telefonnummer att ringa till, vilket är ett minus. Du måste helt enkelt använda någon av de tidigare nämnda metoderna och vänta på ett svar. När de väl svarar brukar de dock vara ganska trevliga och hjälpsamma.

eDarlings kontaktgaranti

eDarling erbjuder sina premiummedlemmar en så kallad kontaktgaranti. Kontaktgarantin innebär att om du som premiummedlem inte får någon riktig kontakt med någon annan på sidan, får en ny premiumperiod helt gratis. Både Premium och PremiumPlusmedlemmar kan utnyttja eDarlings kontaktgaranti. Du ska dock ha varit öppen för kontakt och uppfylla några andra krav.

Garantin gäller endast för dig som är inne på din första Premiumperiod. Om du själv har förnyat din prenumeration en eller flera gånger, gäller garantin inte längre. Däremot gäller den om du har avslutat ett tidigare premiummedlemskap, för att sedan uppgradera det till premium igen.

Du ska vara aktiv på din profil, så det är viktigt att du loggar in regelbundet för att vara säker på att du ska kunna få ut något av din garanti. Under din premiumperiod ska du även ha skickat en viss mängd meddelanden till andra medlemmar. Antalet meddelanden beror på längden av din premiumperiod. Korta meddelanden med enstaka ord räknas oftast inte. De ska helst vara lite längre än så.

Din profil ska vara väl ifylld. Det innebär att du ska ha fyllt i alla fält under ”Mina Sökkriterier” och ”Min Profil”. Du ska även ha laddat upp en profilbild till din profil.

Om du vill utnyttja din kontaktgaranti ska du kontakta eDarlings kundtjänst senast 3 veckor innan din premiumperiod har löpt ut.

Så för att få ut något av din kontaktgaranti gäller det att du håller lite koll på din profil, och att du håller dig aktiv. Om du gör det kan du säkert få nytta av denna bonus.

Sammanfattning

Sidan är som tidigare nämnt ganska lätt att använda. eDarling är tyvärr en dejtingsida av det lite dyrare slaget, vilket antagligen leder till att många kommer välja andra sidor istället. Priset får säkert många oseriösa medlemmar att välja bort sidan, så på det viset kan man se det positivt. Det betyder att du kommer att hitta fler singlar som söker ett långvarigt förhållande. Om du bara är ute efter en liten oseriös flirt är eDarling nog inte riktigt rätt sajt för dig. Då finns det mängder av gratissajter du kan använda dig av istället.

Avsaknaden av en riktig sökfunktion gör att det känns mindre värt att betala för ett premiummedlemskap. Att du som basmedlem inte heller kan se andras bilder är också ett stort minus.

Om du vill kunna dejta gratis är eDarling antagligen inte den bästa sidan för dig.

Du som har en liten och stram budget bör välja en annan dejtingsajt, speciellt om du bara har tänkt att registrera dig som gratismedlem. Den är mer anpassad för dig som inte har något emot att betala lite extra för att kunna vara mer säker på att träffa seriösa singlar.

eDarling erbjuder bra service och en bra matchningstjänst för dig som verkligen är ute efter ett långt och seriöst förhållande. Kontaktgarantin gör att det känns lite mer värt att betala lite mer pengar för en prenumeration. Utöver det slipper du även de irriterande och jobbiga reklamer och annonser som du annars hittar hos många av de andra sajterna.

Om du är villig att betala lite extra för detta, är eDarling perfekt för dig.