Dejting 2019

FAVORIT! Match är den populäraste dejtingsidan i May.


9,9/10

VECKANS FAVORIT! eDarling är denna veckas favorit bland våra användare.


9,8/10

NYHET! 50plusmatch är användarnas favorit idag.


9,8/10

Alla datingsidor:
120.000+
Medlemmar
28 år
Minimiålder
Gratis
Registrering
9,7
Rating
110.000+
Medlemmar
18 år
Minimiålder
Gratis
Registrering
9,4
Rating

Dejting – att hitta kärleken

Sättet att träffa en ny partner har ändrat sig genom tiderna. Det där med dejting har verkligen skiftat karaktär genom historien. Förr skulle man kasta sig ut i det på ett helt annat sätt än man behöver idag. Numera kan internet hjälpa till på ett vis som var otänkbart för 30 år sen. Inom de senaste åren har nätdejting blivit alltmer sofistikerat och anpassats till olika målgrupper. Studier har visat att de som träffas på nätet är lyckligare och håller ihop längre än de som träffas på det mer klassiska viset.

Dejting genom historien

Förr i tiden gick man till barer eller dansklubbar för att flirta med potentiella partners. Då skulle man exponera sig själv och försätta sig i en situation där man riskerade att avvisas. För många människor är det en väldigt stressande situation och man förblev kanske singel bara för att man inte vågade kasta sig ut i det.


Man kunde också skicka in kontaktannonser i tidningar eller på text-tv, men även detta hade lite dåligt rykte. Folk tyckte kanske till och med att man var lite desperat om man gjorde det.
Med dejtingsajter på internet har det blivit mycket lättare – även om det i starten hade samma dåliga rykte som kontaktannonserna. Det har lyckligtvis ändrat sig med tiden. Nu är tabuna som bortblåsta och nätdejting är idag en av de vanligaste metoderna att söka partners på. Man ska fortfarande exponera sig själv lite grann när man nätdejtar, men en digital avvisning är trots allt lättare att hantera än en avvisning i verkliga livet. Med moderna dejting-appar har det nu blivit otroligt lätt att hitta någon som man är attraherad av, som också är attraherad av en själv.

Specialiserade dejtingsidor

I och med att det finns ett så stort utbud av dejtingsidor kan man pejla sig in på ett forum med människor som har matchande intressen. Därmed är chansen större att man finner en partner som vill samma saker som en själv och risken för en avvisning minskar betydligt.

Arbetar du inom business-världen? Då finns det dejtingsidor för dig. Är du gift, men vill träffa någon för en affär? Detta finns det också särskilda dejtingsidor för. Med specialiserade dejtingsidor kan man även hitta likasinnade och känna att man är en del av en gemenskap online som man inte hade kunnat vara i verkliga livet. Om man tänder på något ovanligt kan man vara bekymrad över att framstå som lite udda och kanske till och med pervers. Men på specialiserade dejtingsidor kan man lätt hitta människor som tänder på samma saker och man blir så att säga en del i gänget och kan känna att man är helt normal.

Dejtingsajter omsätter hundratals miljoner

Folk tror numera så mycket på att nätdejting kan leda till äkta kärlek att man är villig att investera extra i det. De flesta dejtingsajter är gratis att skapa en profil på, men vissa funktioner som hjälper en att hitta just dem man är mest intresserad av kräver någon form av betalning. Några kallar det VIP, andra kallar det guld-medlemskap, men gemensamt för betalningsfunktionerna är att man med dem ökar sina chanser att hitta en partner man passar ihop med. Det är många som är villiga att betala det som ska till. En klar indikation på att online dejting är omåttligt populärt och framgångsrikt är det faktum att dejtingsajterna tillsammans omsätter nästan 300 miljoner kronor. Ett tankeväckande tal för något som för inte så länge sen var hysch hysch och tabubelagt.

Fördelar med nätdejting

Med nätdejting kan man undvika många fallgropar som annars är lätta att falla i. 
Genom att skriva till någon får man reda på dennes grundläggande värderingar och lär känna varandra redan innan man möts i verkligheten. Man har också på nätet flera personer att välja emellan än man har om man bara letar bland vänner och bekanta.
Personlighetstest finns på många dejtingsidor och med dem kan man optimera sannolikheten för att hitta en matchande partner. Folk är oftast nyktra när de sysslar med nätdejting. Du kan sitta och dejta precis när det passar dig och behöver inte piffa upp dig som du skulle göra om du till exempel gick på krogen. Du kan sålla målmedvetet bland folk och det är lätt att ignorera eller avvisa ointressanta människor. Folk som annars är socialt osäkra kan plötsligt uttrycka sig mer öppenhjärtligt på nätet och komma i kontakt med människor de på krogen aldrig skulle ha vågat prata med.

Även när den fysiska attraktionen inte infinner sig kan man skaffa sig oväntade vänner på dejtingsidor som man resonerar intellektuellt med.
På nätet behöver man inte gå som katten omkring varm gröt som man kanske gör när man går på krogen. På dejtingsidor finns det en annan slags ärlighet då båda är med på att man söker efter en relation.

Nätdejting leder till lyckliga äktenskap

Ny forskning visar att de par som träffas genom nätdejting och därefter gifter sig är mer nöjda med äktenskapet och mindre benägna att skilja sig än andra par. Det har mycket att göra med att man på nätet ofta hinner lära varandra innan möts rent fysiskt och att man därför vet vad man ger sig in på när man bestämmer sig för att utveckla relationen i den verkliga världen. Man kommunicerar också på ett annat sätt i skriftform och kommer lättare in på personliga ämnen än man kanske gör när man träffas i verkligheten, eftersom det då är så många andra intryck man ska bearbeta. Man kan på nätet komma in på tankar om barn, jobb och livet på ett ganska djupt plan redan på ett tidigt stadium – något som annars skulle ta flera månader eller till och med år att komma in på. Enligt forskningsstudien har det att göra med att man är mer självutlämnande på nätet, har lättare att knyta kontakt till varandra och att flera hemsidor använder sig av psykologiska test för att matcha potentiella partners.
Men liksom konventionell dejting finns det också saker man ska passa sig för när man nätdejtar. Man ska vara försiktig med att dejta för många på samma gång och man ska ge sig tid och inte försöka stressa fram något för fort. Man ska också se upp med falska profiler och människor som vill lura en på pengar. Med det sagt ska man heller inte oroa sig för mycket för kärleken finns garanterat där ute och idag är nätdejting det bästa sättet att hitta den.